duminică, 22 martie 2009

poveste deskisa cu un catzel

era odata un catzel si lui ii placea sa stea in fatza unei usi inkise. avea, n-avea treaba, se infiinta in fatza usii.

pentru ca, am uitat sa va spun, catzelul era falfabet - stia sa citeasca (avea si blog!).
si pe usa era scris tot timpul un mesaj: "nu sunt acum aici, dar asteapta-ma: o sa vin maine si o sa ti aduc un os din luna de pe cer". semnat "dulaul".
(de data asta vorbim de un adevarat talent, se vede din mesaj, adaptat destinatarului conform skemei lui jakobson preluata si dezvoltata in diverse stiinte ale limbajului.)

la un moment dat, catzelul nostru facu ce facu (adik precipita putzin lucrurile) si si dadu seama ca n are rost sa mai astepte in fatza unei usi inkise pentru ca dulaul era foarrrrrte ocupat: pe langa k avea un obiectiv strrrrategic de pazit (dar sa nu l numim aici) trrrebuia sa parrrrticipe la tot felul de tocshouri unde el (catzelul adik) nu avea bilet de intrare - n-avea haine de gala n avea background n avea pedigri n avea nik.

mahnit, catzelul pleca.

dulaul (altminteri, painea lui dumnezeu) ii propuse un targ reciproc avantajos catzelului care lasase un gol in peisaj: "adio, darrrr rrrraman cu tine".
il intreba pe catzel ce zice cum se potriveste mesajul cu contextul (conform aceleiasi skeme a comunicarii) care e impactul emotzional in fine ce crede.

catzelul adormi inainte sa dea un raspuns ( isi mai fabrica mecanisme din astea de aparare pentru ca si catzeii au un eu).
si se visa in fatza unei usi. o deskidea si in spatele ei alta usa. si tot asa alta si alta usa. pe fiecare usa, alternativ, mesajele de la dulau: cand primul, cand ultimul (peste intermediare trecem nefiind de interes pentru povestioara cu talc).

dimineatza (binecuvantate fie diminetzile!), catzelul se hotari: scrise si el pe blogul lui ca in viata dulaii trebuie sa invete sa inkida usile kiar dak doare. si k nu are rost, catzel fiind, sa astepti la usa- dak nu ti se deskide inseamna k drumul tau nu trece pe acolo.
dupa ce scrise asta pe blog, catzelul gasi o bruma de farmec in viatza lui.

nu, nu e o poveste cu happy end. e o poveste deskisa.
o usa deskisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu